(Paper) UGC NET Solved Paper (December-2005)

http://www.ugcnetportal.com/community/sites/default/files/UGC-NET-LOGO.jpg

(Paper) UGC NET Solved Paper (December-2005)

1. Team teaching has the potential to develop:

(A) Competitive spirit
(B) Cooperation
(C) The habit of supplementing the teaching of each other
(D) Highlighting the gaps in. each other’s teaching

2. Which of the following is the most important characteristic of Open Book Examination system’?

(A) Students become serious.
(B) It improves .attendance in the classroom.
(C) It reduces examination anxiety amongst students.
(D) In compels students to think.

3. Which of the following methods of teaching encourages the use of maximum senses?

(A) Problem-solving method
(B) Laboratory method
(C) Self-study, method
(D) Team teaching method

4. Which of the following statement is correct?

(A) Communicator should have fine senses
(B) Communicator should have tolerance power
(C) Communicator should; be soft spoken
(D) Communicator should have good personality

5. An effective teacher is one who can:

(A) control the class
(B) give more information in less time
(C) motivate students to learn
(D) correct the assignments carefully

6. One of the following is not a quality of researcher:

(A) Unison with that of which he is in search
(B) He must be of alert mind
(C) Keenness in enquiry
(D) His assertion to outstrip the evidence

7. A satisfactory statistical quantitative method should not possess one of the following qualities

(A) Appropriateness
(B) Measurability
(C) Comparability
(D) Flexibility

8. Books and records are the primary sources of data in:

(A) historical research
(B) participatory research
(C) clinical research
(D) laboratory research

9. Which of the following statement is correct?

(A) objectives should be pin-pointed
(B) objectives can be written in statement or question form
(C) another word for problem is variable
(D) all the above .

10. The important pre-requisites of a researcher in sciences, social sciences and humanities are:

(A) laboratory skills, records, supervisor. topic
(B) Supervisor, topic, critical analysis, patience
(C) Archives, supervisor, topic, flexibility in thinking
(D) Topic, supervisor, good temperament, preconceived notions

Directions: Read the following passage’ and answer the questions 11 to 15:

Knowledge creation in many cases requires creativity and idea generation. This is especially important in generating alternative decision support solutions. Some people believe that an individual’s creative ability stems primarily from personality traits such as inventiveness, independence, individuality, enthusiasm, and flexibility. However, several studies have found that creativity is not so much a function of individual traits as was once believed, and that individual creativity can be learned and improved. This understanding has led innovative companies to recognise that the key to fostering creativity may be the development of an idea-nurturing work environment. Idea-generation methods and techniques, to be used by individuals or in groups, are consequently being developed; Manual methods for supporting idea generation, such as brainstorming in a group; can be very successful in certain situations. However, in other situations such an’ approach is either not economically feasible or not possible. For example, manual methods in group creativity sessions will not work or will not be effective when: (1) there is no time to conduct a proper idea-generation session; (2) there is a poor facilitator (or no facilitator at all); (3) it is too expensive to - conduct an idea-generation session; (4) the subject matter is too sensitive for a face-to-face session; or (5) there are not enough participants, the mix of participants is not optimal or there is no climate for idea generation. In such cases, cornputerised idea-generation methods have been tried, with frequent success.
Idea-generation software is designed to help stimulate a single user or a group to produce new ideas, options and choices. The user does all the work but the software encourages and pushes, something like a personal trainer. Although idea- generation software is still relatively new there are several packages on the market. Various approaches are used by idea-generating software to increase the flow of ideas to the user. Idea Fisher, for example, has an associate lexicon of the English language that cross-references- words and phrases. These associative links, based on analogies and metaphors, make it easy for the user to be fed words related to a given theme. Some software packages use questions to prompt the’ user towards new, unexplored patterns of thought. This helps users to break out of cyclical thinking patterns, conquer mental blocks, or deal with bouts of procrastination.

11. The author, in this passage has focussed on

(A) knowledge creation
(B) idea-generation
(C) creativity
(D) individual traits

12. Fostering creativity needs an environment of

(A) decision support systems
(B) idea-nurturing
(C) decision support solutions
(D) alternative individual factors

13. Manual methods for the support of idea-generation, in certain occasions;

(A) are alternatively effective
(B) can be less expensive
(C) do not need a facilitator
(D) require-a mix of optimal participants

14. Idea-generation software works as if it is a:

(A) stimulant
(B) knowledge package
(C) user-friendly trainer
(D) climate creator

15. Mental blocks, bouts of procrastination and cyclical thinking patterns can be won when:

(A) innovative companies employ electronic thinking methods
(B) idea-generation software prompts questions
(C) manual methods are removed
(D) individuals acquire a neutral attitude towards the software .

16. Level C of the effectiveness of communication is defined as

(A) channel noise
(B) semantic noise
(C) psychological moise
(D) source noise

17. Recording a television programme on a VCR is an example of:

(A) time-shifting
(B) content reference
(C) mechanical clarity
(D) media synchronisation

18. A good communicator is the one who offers to his audience :

(A) plentiful of information
(B) a good amount of statistics
(C) concise proof
(D) repetition of facts

19. The largest number of newspapers in India is published from the state of :

(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) Uttar Pradesh

20. Insert the missing number:

8 14 12 ? 18 54

(A) 26
(B) 24
(C) 36
(D) 32

21. January 1, 1995 was Sunday. What day of the week lies on January 1, 1996?

(A) Sunday
(B) Monday
(C) Saturday
(D) None of these

22. The sum of a positive number and its reciprocal is twice the difference of the number and its reciprocal. The number is:

23. 23. In a certain code ROUNDS is written as RONUDS. How will PLEASE will be written in the same code :

(A) L P A E S E
(B) P L A E S- E
(C) L P A E E S
(D) P L AS E E

24. At what time between 5.30 and 6.00 will the hands of an clock be at right angles?

(A) min.past 5
(B) min.past 5
(C) 40 min.past 5
(D) 45 min.past 5

25. Statements:

I. All students are ambitious
II. All ambitious persons are hard working

Conclusions:

(i) All students are hard-working
(ii) All hardly working people are not ambitious

Which of the following is correct?

(A) Only (i) is correct
(B) Only (ii) is correct
(C) Both (i) arid (ii) are correct
(D) Neither (i) nor (ii) is correct

26. Statement :

Most students are intelligent

Conclusions:

(i) Some students are intelligent
(ii) All students are not intelligent

Which of the following is implied?

(A) Only (i) is implied
(B) Only (ii) is implied
(C) Both (i) and (ii) are implied
(D) Neither (i) nor (ii) is implied

27. Statement: Most labourers are poor

Conclusions :

(i) Some labourers are .poor
(ii) All labourers are not poor Which of the following is implied ?

(A) Only (i) is implied
(B) Only (ii) is implied
(C) Both (i) and (‘ii) are implied
(D) Neither (i) nor (ii) is implied

28. Line access and avoidance of collision are the main functions of:

(A) the CPU
(B) the monitor
(C) network protocols
(D) wide area networks

29. In the hypermedia database information bits are stored in the form of:

(A) signals
(B) cubes
(C) nodes
(D) symbols

30. Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable. and fibre optics lines is known as :

(A) hyper-link
(B) broadband
(C) bus width
(D) carrier wave

31. An electronic bill board that has a short text or graphical advertising message is referred to as:

(A) bulletin
(B) strap
(C) bridge line
(D) banner

32. Which of the following is not the characteristic of a computer?

(A) computer is an electrical machine.
(B) computer cannot think at its own
(C) computer processes information error free
(D) computer can hold data for any length of time

33. Bitumen is obtained from

(A) Forests and Plants
(B) Kerosene oil
(C) Crude oil
(D) underground mines

34. Malaria is caused by :

(A) bacterial infection
(B) viral infection
(C) parasitic infection
(D) fungal infection

35. The cloudy nights are warmer compared to clear nights (without clouds) during winter days. This is because:

(A) clouds radiate heat towards the earth,
(B) clouds prevent cold wave from the sky descend on earth
(C) clouds prevent escaping of the heat radiation from the earth
(D) clouds being at great heights from earth absorb heat from the sun and send towards the earth

36. Largest soil group of India is:

(A) Red soil 
(B) Black soil
(C) Sandy soil
(D) Mountain soil

37. Main pollutant of the Indian coastal water is :

(A) oil spill
(B) municipal sewage
(C) industrial effluents
(D) aerosols

38. Human ear is most sensitive to noise in the following frequency ranges

(A) 1-2 KHz
(B) 100-500 Hz
(C) 10-12 KHz
(D) None of these

39. Which species of chromium is toxic in water:

(A) Cr + 2
(B) Cr + 3
(C) Cr + 6
(D) Cr is non-toxic element

41. A negative reaction to a mediated communication is described as:,

(A) flak
(B) fragmented feedback
(C) passive response
(D) non-conformity

42. The launch of satellite channel by IGNOU on 26th January 2003 for technological education for the growth and development of distance education is:

(A) Eklavya channel
(B) Gyandarshan channel
(C) Rajrishi channel
(D) None of these

43. Match List - I with List-II and select the correct answer from the code given below:

List -1 (Institutions)

(a) The Indian Council of Historical Research (ICHR)
(b) The Indian Institute of Advanced Studies (HAS)
(c) The Indian Council of Philosophical Research
(d) The Central Institute of Coastal Engineering for fisheries

List - II (Locations)

(i) Shimla
(ii) New Delhi
(iii) Bangalore Research (ICPR)
(iv) Lucknow

       a   b   c    d
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)

44. Which of the following is not a Fundamental Right?

(A) Right to equality
(B) Right against exploitation’
(C) Right to freedom of speech and expression’
(D) Right of free compulsory education of all children upto the age of 14

45. The Lok - Sabha can be dissolved before the expiry of its normal five year term by.

(A) The Prime Minister
(B) The Speaker of Lok Sabha
(C) The President on the recommendation of the Prime Minister
(D) None of the above

Directions: Study the following graph carefully and answer Q.No. 46 to 50 given below it:

46. In which year the value per tin was minimum?

(A) 1995
(B) 1996
(C) 1998
(D) 1999

47. What was the difference between the tins exported in 1997 and 19981

(A) 10
(B) 1000
(C) 100000
(D) 1000000

48. What was the approximate percentage increase in export value from 1995 to 19997

(A) 350
(B) 330.3
(C) 433.3
(D) None of these

49. What was the percentage drop in export quantity from 1995 to 1996 ?

(A) 75
(B) 50
(C) 25
(D) None of these

50. If in 1998, the tins were exported at the same rate per tin as that in 1997, what would be the value (in crores of rupees) of export in 1998'

(A) 400
(B) 352
(C) 352
(D) 330

Answers Key

1. (C) 2. (D) 3. (B) 4. (A) 5. (C) 6. (D) 7. (D) 8. (A) 9. (A) 10. (B)
11. (A) 12. (B) 13. (A) 14. (A) 15. (B) 16. (A) 17. (D) 18. (A) 19. (D) 20. (C)
21. (B) 22. (D) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (B) 28. (C) 29. (A) 30. (B)
31. (B) 32. (A) 33. (D) 34. (C) 35. (C) 36. (A) 37. (C) 38. (D) 39. (C) 40. (B)
41. (C) 42. (A) 43. (A) 44. (D) 45. (C) 46. (A) 47. (A) 48. (D) 49. (C) 50. (C)

<< Go Back To Main Page