(Paper) UGC NET Solved Paper (December 2008)

http://www.ugcnetportal.com/community/sites/default/files/UGC-NET-LOGO.jpg

(Paper) UGC NET Solved Paper (December 2008)

1. According to Swami Vivekananda, teacher’s success depends on:

A. His renunciation of personal gain and service to others
B. His professional training and creativity
C. His concentration on his work and duties with a spirit of obedience to ‘God
D. His mastery on the subject and capacity in controlling the students

2. Which of the following teacher, will be liked most:

A. A teacher of high idealistic attitude
B. A loving teacher
C. A teacher who is disciplined
D. A teacher who often amuses his students

3. A teacher’s most important challenge is:

A. To make students do their home work
B. To make teaching-learning process enjoyable
C. To maintain discipline in the class room
D. To prepare the question paper

4. Value-education stands for:

A. making a student healthy
B. making a student to get a job
C. inculcation of virtues
D. all-round development of personality

5. When a normal student behaves in an erratic manner in the class, you would:

A. pull up the student then and there
B. talk to the student after the class
C. ask the student to leave the class
D. ignore the student

6. The research is always-

A. verifying the old knowledge
B. exploring new knowledge.
C. filling the gap between knowledge
D. all of these

7. The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:

A. Applied research
B. Action research
C. Experimental research
D. None of these

8. When a research problem is related to heterogeneous population, the ‘most suitable sampling method is:

A. Cluster Sampling
B. Stratified Sampling
C. Convenient Sampling
D. Lottery Method

9. The process not needed in experimental research is:

A. Observation
B. Manipulation and replication
C. Controlling
D. Reference collection

10. A research problem is not feasible only when:

A. it is researchable
B. it is new and adds something to knowledge
C. it consists of ,independent and dependent variables
D. it has utility and relevance·

Directions: Read tile following passage carefully and answer the questions 11-15.

Radically changing monsoon patterns reduction in the winter rice harvest and a quantum increase in respiratory diseases all part of the environmental doomsday scenario which is reportedly playing out in South Asia. According to a United Nations Environment Programme report, a deadly three-kilometer deep blanket of pollution comprising a fearsome, cocktail of ash, acids, aerosols and other particles has enveloped in this region. For India, already struggling to cope with a drought, the implication of this are devastating and further crop failure will amount to a life and death question for many Indians. The increase in premature deaths will have adverse social and economic consequences and a rise in morbidities will place an unbearable burden on our crumbling health system. And there is no one to blame-nut ourselves. Both official and corporate India has always been allergic to any mention of clean technology. Most mechanical two wheelers roll of the assembly line without proper pollution control system. Little effort is made for R&D on simple technologies, which could make a vital difference to people’s lives and the environment.

However, while there is no denying that South Asia must clean lip its act, skeptics might question the timing of the haze report. The Kyoto meet on climate change is just two weeks away and the stage is set for the usual battle between tile developing world and the West particularly the Unites States of America. President Mr. Bush has adamantly refused to sign any protocol which would mean a change in American consumption level. U.N. environment report will likely and a place in the U.S. arsenal as it plants all accusing finger towards controls like India and China. Yet the U.S.A. can hardly deny its own dubious role in the matter of erasing trading quotas.

Richer countries can simply buy up excess credits from poorer countries and continue to pollute. Rather than try to get the better of developing countries, who undoubtedly have taken up environmental shortcuts in their bid to catch up with the West, the USA should take a look at the environmental profigacy which is going on within. From opening up virgin territories for oil exploration to relaxing the standards for drinking water, Mr. Bush’s policies are not exactly beneficial, not even to America’s interests. We realize that we are all in this together and that pollution anywhere should be a global concern otherwise there will only be more tunnels at the end of the tunnel.

11. Both official and corporate India is allergic to:

A. Failure of Monsoon
B. Poverty and Inequality
C. Slowdown in Industrial Production
D. Mention of Clean Technology

12. If the rate of premature death increases it will:

A. Exert added burden on the crumbling economy
B. Have adverse social and economic consequences
C. Make positive effect on our effort to control population
D. Have less job aspirants in the society

13. According to the passage, the two wheeler industry is not adequately concerned about:

A. Passenger safely on the roads
B. Life cover insurance of the vehicle owner
C. Pollution control system in the vehicle
D. Rising cost of the two wheelers

14. What could be the reason behind timing of the haze report just’ before the Kyoto meet?

A. United Nations is working hand-in-glove with U.S.A.
B. Organizers of the forthcoming meet to teach a lesson to the U.S.A.
C. Drawing attention of the world towards devastating effects of environment degradation.
D. U.S.A. wants to use it as a handle against the developing countries in the forthcoming meet

15. Which of the following is the indication of environmental degradation in South Asia ‘?

A. Social and economic inequality
B. Crumbling health care system
C. Inadequate pollution control system
D. Radically changing monsoon pattern

16. Community Radio is a type of radio service that caters to the interest of:

A. Local audience
B. Education
C. Entertainment
D. News

17. Orcut is a part of :

A. Intra personal Communication
B. Mass Communication
C. Group Communication
D. Interpersonal Communication

18.

19. Which is not correct in latest communication award?

A. Salman Rushdie- Booker’s Prize - July 20, 2008
B. Dilip Sanghavi - Business Standard CEO Award July 22, 2008
C. Tapan Sinha - Dada Saheb Falke Award. July 21, 2008
D. Gautam Ghosh- Osians Lifetime Achievement Award July 11, 2008

20. Firewalls are used to protect a communication network system against:

A. Unauthorized attacks
B. Virus attacks
C. Data-driven attacks
D. Fire-attacks

21. Insert the missing number in the following:



22. In a certain’ code, GAMESMAN is  written as AGMEMSAN. How would DISCLOSE be written in that code ?

A. IDSCOLSE
B. IDCSOLES
C. IDSCOLES
D. IDS CLOSE

23. The letters in the first set have a certain relationship. On the basis of this relationship mark the right choice for the second set:

AST : BRU : : NQV : ?

A. ORW
B. MPU
C. MRW
D. OPW

24. On what dates of April 1994 did SUNDAY fall?

A. 2, 9, 16, 23, 30
B. 3, 10, 17, 24
C. 4, 11, 18, 25
D. 1, 8, 15, 22, 29

25. Find out the wrong number in the sequence:

125, 127, 130, 135, 142, 153, 165

A. 130
B. 142
C. 153
D. 165

26. There are five books A, B, C, D and E. The book C lies above D, the book E is below A and B is below E. Which is’ at the bottom ‘?

A. E
B. B
C. A
D. C

27. Logical reasoning is based on:

A. Truth of involved propositions
B. Valid relation among the involved propositions
C. Employment of symbolic language
D. Employment of ordinary language

28. Two propositions with the same subject and predicate terms but different in quality are:

A. Contradictory
B. Contrary
C. Subaltern
D. Identical

29. The premises of a valid deductive argument:

A. Provide some evidence for its conclusion
B. Provide no evidence for its conclusion
C. Are irrelevant for its conclusion
D. Provide conclusive evidence for its conclusion

30. Syllogistic reasoning is

A. Deductive
B. Inductive
C. Experimental
D. Hypothetical

Directions: Study the following Venn diagram and answer questions nos. 31 to 33.

Three circles representing GRADUATES, CLERKS and GOVERNMENT EMPLOYEES are intersecting. The intersections are marked A,B,C,e,f, g and h. Which part best represents the statements in questions 31 to 33?



31. Some Graduates are Government employees but not as Clerks.

A. h
B. g
C. f
D. e

32. Clerks who are graduates as well as government employees:

A. e
B. f
C. g
D. h

33. Some graduates are Clerks but not Government employees.

A. f
B. g
C. h
D. e

Directions: Study the following graph and answer questions numbered from 34 to 35.



34. Which of the firms got maximum profit growth rate in the year 2006.

A. ab
B. ce
C. cd
D. ef

35. Which of the firms got maximum profit growth rate in the year 2007.

A. bdf
B. acf
C. bed
D. ace

36. The accounting software ‘Tally’ was developed by:

(A) HCL
(B) TCS
(C) Infosys
(D) Wipro

37. Errors in computer programmes are called:

(A) Follies
(B) Mistakes
(C) Bugs
(D) Spam

38. HTML is basically used to design:

A. Web-page
B. Web-site
C. Graphics
D. Tables and Frames

39. ‘Micro Processing’ is made for:

A. Computer
B. Digital System
C. Calculator
D. Electronic Goods

40. Information. a combination of graphics, text, sound, video and animation is called:

A. Multiprogramme
B. Multifacet
C. Multimedia
D. Multiprocess

41. Which of the following pairs regarding typical composition of hospital wastes- is incorrect?

A. Plastic- 9-12%
B. Metals- 1-2%’
C. Ceramic- 10%
D. Biodegradable - 35 - 40%

42. Fresh water achieves its greatest density at:

A. 4°C
B. 0°C
C. 4°C
D. -2.5°C

43. Which one of the following is not associated with earthquakes?

A. Focus
B. Epicenter
C. Seismograph
D. Swells

44. The tallest trees in the world are found in the region:

A. Equatorial region
B. Temperate region
C. Monsoon region
D. Mediterranean region

45. Match List-I with List-Il and select the correct answer from the codes given below:

46. According to Radhakrishnan Commission the aim of Higher Education is :

A. To develop the democratic values. peace and harmony
B. To develop great personalities who can give their contributions in-politics, administration, industry and commerce
C. Both A and B.
D. None of these

47. The National Museum at New Delhi is attached to:

A. Delhi University
B. Deemed University
C. a Subordinate Office of the JNU
D. Part of Ministry of Tourism and Culture

Codes:

(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)

49. Election of Rural and Urban local bodies are conducted and ultimately supervised by:

A. Election Commission of India
B. State Election Commission
C. District Collector and District Magistrate
D. Concerned Returning Officer

50. Which opinion is not correct ‘?

A. Education is a subject of concurrent list of VII schedule of Constitution of India
B. University Grants Commission is a statutory. body
C. Patent, inventions, design, copyright and trade marks are the subject of concurrent list.
D. Indian Council of Social Science Research is a statutory body related to research in social sciences

Answers Key

1. (D) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B)
11. (D) 12. (B) 13. (C) 14. (C) 15. (D) 16. (A) 17. (D) 18. (A) 19. (B) 20. (A)
21. (D) 22. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (D) 26. (B) 27. (B) 28. (A) 29. (D) 30. (A)
31. (C) 32. (D) 33. (D) 34. (B) 35. (A) 36. (B) 37. (C) 38. (A) 39. (A) 40. (C)
41. (D) 42. (C) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (C) 47. (D) 48. (D) 49. (B) 50. (C)

<< Go Back To Main Page