(Paper) UGC NET Solved Paper (June 2007)

http://www.ugcnetportal.com/community/sites/default/files/UGC-NET-LOGO.jpg

(Paper) UGC NET Solved Paper (June 2007)

1. Teacher uses visual-aids to make learning:

A. simple
B. more knowledgeable
C. quicker
D. interesting

2. The teacher’s role at the higher educational level is to:

A. provide information to students
B. promote self-learning in students
C. encourage healthy competition among students
D. help students to solve their personal problems

3. Which one of the following teachers would you like the most

A. punctual
B. having research aptitude
C. loving and having high idealistic philosophy
D. who often amuses his students

4. Micro teaching is most effective for the student-teacher :

A. during the practice-teaching
B. after the practice-teaching
C. before the practice-teaching
D. none of the above.

5. Which is the least important factor in teaching?

A. punishing the students
B. maintaining discipline in the class
C. lecturing in impressive way
D. drawing sketches and diagrams on the black-board

6. To test null hypothesis, a researcher uses:

A. t test
B. ANOYA
C. x2
D. factorial analysis

7. A research problem is feasible only when:

A. it has utility and relevance
B. it is researchable
C. it is new and adds ‘something to knowledge
D. all the above

8. Bibliography given in a research report:

A. shows vast knowledge of the researcher
B. helps those interested in further research
C. has no relevance to research
D. all the above

9. Fundamental research reflects the ability to :

A. Synthesize new ideals
B. Expound new principles
C. Evaluate the existing material concerning research
D. Study the existing literature regarding
various topics

10. The study in which the investigators attempt to trace an effect is known as

A. Survey Research
B. ‘Ex-post Facto’ Research
C. Historical Research
D. Summative Research

Directions: Read the following passage and answer the questions 11 to 15:

All political systems need to mediate the relationship between private wealth and public power. Those that fail risk a dysfunctional government captured by wealthy interests. Corruption is one symptom of such failure with private willingness-to-pay trumping public goals. Private individuals and business firms pay to get routine services and to get to the head of the bureaucratic queue. They pay to limit their taxes, avoid costly regulations, obtain contracts at inflated prices and get concessions and privatized firms at low prices. If corruption is endemic, public officials both bureaucrats and elected officials - may redesign programmes and propose public projects with few public benefits and many opportunities for private profit. Of course, corruption, in the sense of bribes, pay-offs and kickbacks, is only one type of government failure. Efforts to promote ‘good governance’ must be broader than anti-corruption campaigns. Governments may be honest but inefficient because no one has an incentive to work productively, and narrow elites may capture the state and exert excess influence on policy. Bribery may induce the lazy to work hard and permit those not in the inner circle of cronies to obtain benefits. However, even in such cases, corruption cannot be confined to ‘functional’ areas. It will be a temptation whenever private benefits are positive. It may be a reasonable response to a harsh reality but, over time, it can facilitate a spiral into an even worse situation.

11. The governments which fail to focus on the relationship. between private wealth and public power are likely to become :

A. Functional
B. Dysfunctional
C. Normal functioning
D. Good governance

12. One important symptom of bad governance is:

A. Corruption
B. High taxes
C. Complicated rules and regulations
D. High prices

13. When corruption is rampant, public officials always aim at many opportunities for:’

A. Public benefits
B. Public profit
C. Private profit
D. Corporate gains

14. Productivity linked incentives to public/private officials is one of the indicatives for:

A. Efficient government
B. Bad governance
C. Inefficient government
D. Corruption

15. The spiralling corruption can only be contained by promoting :

A. Private profit
B. Anti-corruption campaign
C. Good governance
D. Pay-offs and kick backs

16. Press Council of India’ is located at :

(A) Chennai
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Delhi

17. Adjusting the photo for publication by cutting is technically known as :

A. Photo cutting
B. Photo bleeding
C. Photo cropping
D. Photo adjustment

18. Feed-back of a message comes from :

A. Satellite
B. Media
C. Audience
D. Communicator

19. Collection of-information in advance before designing communication strategy is known as :

A. Feed-back
B. Feed-forward
C. Research study
D. Opinion poll

20. The aspect ratio of TV screen is :

A 4 : 3
B. 4 : 2
C. 3 : 5
D. 2 : 3

21. Which is the number that comes next in the sequence?

9, 8, 8, 8, 7, 8, 6, ––

A. 5
B. 6
C. 8
D. 4

22. If in a certain language PUNCTUAL is coded as 16598623, how would ACTUPULN be coded?

A. 8 3 4 5 3 6
B. 2 9 8 6 1 6 3 5
C. 8 3 4 5 3 0
D. 8 3 4 5 3 9

23. The question to be answered by factorial analysis of the quantitative data does not explain one of the following:

A. Is ‘X’ related to ‘y’?
B. How is ‘X’ related to ‘Y’?
C. How does ‘X’ affect the dependent, variable ‘Y’ at different levels of another independent -variable ‘K’ or ‘M’ ‘?
D. How is ‘X’ by ‘K’ related to ‘M’ ?

24. January 12, 1980, was Saturday, what day was January 12, 1979 :

A. Saturday’
B. Friday
C. Sunday
D. Thursday

25. How many Mondays are there in a particular month of a particular year, if the month ends on Wednesday ?

A. 5
B. 4
C. 3
D. None of the above’

26. From the given four statements, select the two which cannot be true but yet both can be false. Choose the right pair :

(i) All men are mortal
(ii) Some men are mortal
(iii) No man is’ mortal
(iv) Some men are not mortal

A. (i) and (ii)
B. (iii) and (iv)
C. (i) and (iii)
D. (ii) and (iv)

27. A Syllogism must have:

A. Three terms
B. Four terms
C. Six terms
D. Five terms

28. Copula is that part of proposition which denotes the relationship between

A. Subject and predicate
B. Known and unknown
C. Major premise and minor premise
D. Subject and object

29. “E” denotes :

A. Universal Negative Proposition
B. Particular Affirmative Proposition
C. Universal Affirmative Proposition
D. Particular Negative Proposition

30. ‘A’ is the father of ‘C’, and ‘D’ is the son of ‘B’, ‘E’ is the brother of ‘A’. If ‘C’ is the sister of ‘D’, how is ‘B’ related to ‘E’ ?

A. daughter
B. husband
C. sister- in-law
D. brother-in-law

31. Which of the following methods will you choose to prepare choropleth map of India showing urban density of population :

A. Quartiles
B. Quintiles
C. Mean and SD
D. Break - point

32. Which of the following methods is best suited to show on a map the types of crops being grown in a region:

A. Choropleth
B. Chorochromatic
C. Choroschematic
D. Isopleth

33. A ratio represents the relation between :

A. Part and Part
B. Part and Whole
C. Whole and Whole
D. All of the above

34. Out of four numbers, the average of the first three numbers is thrice the fourth number. If the average of the four numbers is 5, the fourth number is :

A. 4.5
B. 5
C. 2
D. 4

35. Circle graphs are used to show:

A. How various sections share in the whole
B. How various parts are related to the whole
C. How one whole is related to other wholes
D. How one part is related to other parts

36. On the keyboard of computer each character has an “ASCII” value which stands for:

A. American Stock Code for Information Interchange
B. American Standard Code for Information Interchange
C. African Standard Code for Information Interchange
D. Adaptable Standard Code for Information Change

37. Which part of the Central” Processing Unit (C’PU) performs calculation and makes decisions :

A. Arithmetic Logic Unit
B. Alternating. Logic Unit
C. Alternate Local Unit
D. American Logic Unit

38. “Dpi” stands for :

A. Dots per inch
B. Digits per unit
C. Dots pixel inch
D. Diagrams per inch

39. The process of laying out a document with text, graphics, headlines and photographs is involved in:

A. Deck Top Publishing
B. Desk Top Printing
C. Desk Top Publishing
D. Deck Top Printing

40. Transfer of data from one application to another line is known as :

A. Dynamic Disk Exchange
B. Dodgy Data Exchange
C. Dogmatic Data Exchange
D. Dynamic Data Exchange

41. Tsunami occurs due to :

A. Mild earthquakes and landslides in “the oceans
B. Strong earthquakes and landslides in the oceans
C. Strong earthquakes and landslides in mountains
D. Strong earthquakes and landslides in deserts

42. Which of the natural hazards have big effect on Indian people each year?

A. Cyclones
B. Floods
C. Earthquakes
D. Landslides

43. Comparative Environment Impact Assessment study is to be conducted for:

A. the whole year
B. three seasons excluding monsoon
C. any three seasons
D. the worst season

44. Sea level rise results primarily due to :

A. Heavy rainfall
B. Melting of glaciers
C. Submarine volcanism
D. Seafloor spreading

45. The plume rise in a coal based power plant depends on :

(i) Buoyancy”
(ii) Atmospheric stability
(iii) Momentum of exhaust gases Identify the correct code :

A. (i) and (ii) only
B. (ii) and (iii) only
C. (i) and (iii) only
D. (i), (ii) and (iii)

46. Value education makes a student

A. Good citizen
B. Successful businessman
C. Popular teacher
D. Efficient manager

47. Networking of libraries through electronic media is known as

A. Inflibnet
B. Libinfnet
C. Internet
D. HTML

48. The University which telecasts interactive educational programmes through its own channel is:

A. B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad
B. I. G. N. O. U.
C. University of Pune
D. Annamalai University

49. The Government established the University Grants Commission by an Act of Parliament in the year:

A. 1980
B. 1948
C. 1950
D. 1956

50. Universities having central campus for imparting education are called

A. Central Universities
B. Deemed Universities
C. Residential Universities
D. Open Universities

Answers Key:

1. (D) 2. (A) 3. (A) 4. (B) 5. (A) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (B)
11. (B) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (A)
21. (C) 22. (B) 23. (C) 24. (B) 25. (D) 26. (B) 27. (A) 28. (B) 29. (A) 30. (D)
31. (B) 32. (C) 33. (B) 34. (C) 35. (A) 36. (A) 37. (A) 38. (A) 39. (C) 40. (D)
41. (B) 42. (B) 43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (A) 47. (A) 48. (B) 49. (D) 50. (B)

<< Go Back To Main Page