(Paper) UGC NET Solved Paper (June 2014)

http://www.ugcnetportal.com/community/sites/default/files/UGC-NET-LOGO.jpg

(Paper) UGC NET Solved Paper (June 2014)

1. Break-down in verbal communicatron is described as

(A) Short Circuit
(B) Contradiction
(C) Unevenness
(D) Entropy

2. The Telephone Model of Communication was first developed in the area of

(A) Technological theory
(B) Dispersion theory
(C) Minimal effects theory
(D) Information theory

3. The Dada Saheb Phalke Award for 2013 has been conferred on

(A) Karan Johar
(B) Amir Khan
(C) Asha Bhonsle
(D) Gulzar

4. Photographs are not easy to

(A) Publish
(B) Secure
(C) Decode
(D) Change

5. The grains that appear on a television set when operated are also referred to as

(A) Sparks
(B) Green Dots
(C) Snow
(D) Rain Drops

6. In circular communication, the encoder becomes a decoder when there is

(A) Noise
(B) Audience
(C) Criticality
(D) Feedback

7. In a post-office, stamps of three different denominations of RS7, Rs8, Rs10 are available. The exact amount for which one cannot buy stamps ls

(A) 19
(B) 20
(C) 23
(D) 29

8. In certain coding method, the word QUESTION is encoded as DOMESTIC. In this coding, what is the code word for the word RESPONSE ?

(A) OMESUCEM
(B) OMESICSM
(C) OMESICEM
(D) OMESISCM

9. lf the series 4,5,8,13,14,17,22,........ is continued in the same pattern, which one of the following is not a term of this series?

(A) 31
(B) 32
(C) 33
(D) 35

10. Complete the series BB, FE, II, ML, PP. ...........by choosing one of the following option given .

(A) TS
(B) ST
(C) RS
(D) SR

11. A man started walking frorn his house towards south. After walking 6 km, he tumed to his left walked 5 Km after.Then he walked further 3 km after turning left. He then turned to his left and continued his walk for 9 km. How far is he away from his house ?

(A) 3 km
(B) 4 km
(C) 5 km
(D) 6 km

12. One writes all numbers fiom 50 to 99 without the digits 2 and 7. How many nurnbers have been written ?

(A) 32
(B) 36
(C) 40
(D) 38

13. "lf a large diamond is cut up into little bits it will lose its value just as an army is divided up into small units of soldiers. it loses its strength." The argument put above may be called as

(A) Analogical
(B) Deductive
(C) Statistical
(D) Casual

14. Given below are some characteristics of logical argument. Select the code which expresses a characteristic which is not of inductive in character.

(A) The conclusion is claimed to follow from its premises.
(B) The conclusion is based on causal relation.
(C) The conclusion conclusively follows from its premises.
(D) The conclusion is based on observation and experiement

15. If two propositions having the same subject and predicate tems can both be true but can not both be false, the relation between those two propositions is called

(A) contradictory
(B) contrary
(C) subcontrary
(D) subaltern

16. Given below are two premises and four conclusions drawn from those premises. Select the code that expresses conclusion drawn validly from the premises (separately or jointly)Premises .

(a) All dogs are mammals.
(b) No cats are dogs.

Conclusions .

(i) No cats are mammals
(ii) Some cats are mammals.
(iii) No Dogs are cats
(iv) No dogs are non-mammals.

Codes.

(A) (i) only
(B) (i) and (ii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)

17. Given below is a diagram of three circles A, B & C inter-related with each of Indians. the circle B represents the class of scientists and circle C represents the class of politicians. p,q,r,s... represent different regions. Select the code containing the region that indicates the class of Indian scientists who are not politicians.
 

(A) q and s only
(B) s only
(C) s and r only
(D) p, q and s only

18. Read the following table and answer qno 18-22 based on tableWhich of the following sources of Irrigation has registered the largest percentage of decline in Net area under irrigation during 1997-98 and 2005-06 ?

(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tanks
(D) Other Sources

19. Find out the source of lrrigation that has registered the maximum improvement in temts of percentage of Net irrigated area during 2002-03 and 2003-04.

(A) Government Canals
(B) Tanks
(C) Tube Wells and other wells
(D) Other Sources

20. In which of the following years, Net irrigation by tanks increased at the highest rate?

(A) 1998-99
(B) 2000-01
(C) 2003-04
(D) 2005-06

21. ldentify the source of lrrigation that has recorded the maximum incidence of negative growth in terms of Net irrigated area during the years given in the table.

(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tube Wells and other wells
(D) Other sources

22. In which of the following years, share of the tube wells and other wells in the total net irrigated area was the highest ?

(A) 1998-99
(B) 2000-01
(C) 2002-03
(D) 2004-05

23. The acronym FTP stands for

(A) File Transfer Protocol
(B) Fast Transfer Protocol
(C) File Tracking Protocol
(D) File Transfer Procedure

24. Which one of the following is not a/an image/graphic file format?

(A) PNG
(B) GIF
(C) BMP
(D) GUI

25. The first Web Browser is

(A) Internet Explorer
(B) Netscape
(C) World Wide Web
(D) Firefox

26. When a computer is booting, BIOS is loaded to the memory by

(A) RAM
(B) ROM
(C) CD-ROM

27. Which one of the following is not the same as the other three ?

(A) MAC address
(B) Hardware address
(C) Physical address
(D) IP address

28. Identify the IP address from the following

(A) 300 .215.317.3
(B) 302.215@417.5
(C) 202.50.20.148
(D) 202-50-20-148

29. The population of Inclia is about 1.2 billion. Take the average consumption of energy,per person per year in India as 30 Mega Joules. If this consumption is met by carbon based fuels and the rate of carbon emissions per kilojoule is l5 x I06 kgs, the total carbon emissions per year from India will be

(A) 54 million metric tons
(B) 540 million metric tons
(C) 5400 million metric tons
(D) 2400 million metric tons

30. Which of the following cities has been worst affected by urban smog in recent times?

(A) Paris
(B) London
(C) Los Angeles
(D) Beijing

31. The primary source of organic pollution in fresh water bodies is

(A) run-off urban areas
(B) run-off from agricultural forms
(C) sewage effluents
(D) industrial effluents

32. 'Lahar' is a natural disaster involving

(A) eruption of large amount of material
(B) strong winds
(C) strong water waves
(D) strong wind and water waves

33. In order to avoid catastrophic consequences of climate change, there is general agreement among the countries of the world to limit the rise in average surface temperature of earthcompared to that of pre-industrial times by

(A) 1.5° C to 2° C
(B) 2.0° C to 3.5° C
(C) 0.5° C to 1.0° C
(D) 0.25° C to 0.5° C

34. The National Disaster Management Authority functions under the Union Ministry of

(A) Environment
(B) Water Resources
(C) Home Affairs
(D) Defence

35. Match List - I and List - II and select the correct answer from the codes given below .

List - I                      List - II


Flood                       Lack of rainfall of sufficient duration
Drought                   Tremors produced by the passage of vibratory wavesthrough the rocks of the earth
Earthquake              A vent through which molted substances come out Valcano Excess rain and uneven distribution of water

Codes .

(A) 4 1 2 3
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 1 2

36. which one of the following green house gases has the shortest residence time in the atmosphere ?

(A) Chlorofluorocarbon
(B) Carbon dioxide
(C) Methane
(D) Nitrous oxide

37. Consider the following statements and select the corect answer fiom the code given below .

(i) Rajasthan receives the highest solar radiation in the country.
(ii) India has the fifth largest installed wrnd power in the world.
(iii) The maximum amount of wind power is contributed by Tamil Nadu.
(iv) The primary source of uranium in India is Jaduguda.

(A) (i) and (ii)
(B) (i),(ii) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (iv)

38. Who among the following is the defacto executive head of the planning Commission ?

(A) Chairman
(B) Deputy Chairman
(C) Minister of State of Planning
(D) Member Secretary

39. Education as a subject of legislation figures in the

(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary Powers

40. Which of the following are Central Universities ?

1. PondicherryUniversity
2. Vishwa Bharati
3. H.N.B. Garhwal University
4. Kurukshetra University

Select the correct answer from the code given below .

(A) 1,2 and 3
(B) 1,3 and 4
(C) 2,3 and 4
(D) 1,2 and 4

41. Consider the statement which ls followed by two arguments (i) and (ii).

Statement . India should have a very strong and powerful Lokpal.Arguments .

(i) Yes, it will go a long in eliminating corruption in bureaucracy.
(ii) No; it will discourage honest officers from making quick decisions.

Codes .

(A) Only argument (i) is strong.
(B) Only argument (ii) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.

42. Which of the following universities has adopted the meta university concept ?

(A) Assam University
(B) Delhi University
(C) Hyderabad University
(D) Pondicherry University

43. Which of the following statements are correct about a Central University ?

1. Central University is established under an Act of Parliament.
2. The President of India acts as the visitor of the University.
3. President has the power to nominate some members to the Executive Committee or the Board of Management of the University.
4. The President occasionally presides over the meetings of the Executive Committee or Court.

Select the correct answer from the code given below .

Codes.

(A) 1,2 and 4
(B) 1,3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4

44. Which one of the following is considered a sign of motivated teaching ?

(A) Students asking questions
(B) Maximum attendance of the students
(C) Pin drop silence in the classroom
(D) Students taking notes

45. Which one of the following is the best method of teaching ?

(A) Lecture
(B) Discussion
(C) Demonstration
(D) Narration

46. Dyslexia is associated with

(A) mental disorder
(B) behavioural disorder
(C) reading disorder
(D) writing disorder

47. The e-content generation for undergraduate courses has been assigned by the Ministry of Human Resource Development to

(A) INFLIBNET
(B) Consortium for Educational Communication
(C) National Knowledge Commission
(D) Indira Gandhi National Open University

48. Classroom communication is nornally considered as

(A) effective
(B) cognitive
(C) affective
(D) selective

49. Who among the following propounded the concept of paradigm?

(A) Peter Haggett
(B) Von Thunen
(C) Thomas Kuhn
(D) John K. Wright

50. In a thesis, figures and tables are inclucled in

(A) thc appendix
(B) a seperate chapter
(C) the concluding chapter
(D) the text itself

51. A thesis statement is

(A) an observation
(B) a fact
(C) an assertion
(D) a discussion

52. The research appioach of Max Weber to understand how people create meanings in natural settings is identified as

(A) positive paradigm
(B) critical paradigm
(C) natural paradigm
(D) interpretative paradigm

53. Which one of the following is a non probability sarnpling ?

(A) Simple Random
(B) Purposive
(C) Systematic
(D) Stratified

54. Identify the category of evaluation that assesses the leaming progress to provide continuous feedback to the students during instruction.

(A) Placement
(B) Diagnostic
(C) Formative
(D) Summative

55. The research stream of immediate application is

(A) Conceptual research
(B) Action research
(C) Fundamental research
(D) Empirical research

Instructions. Read the following passage carefully and answer questions 1 to 5 .

Traditional Indian VAlues must be viewed both from the angle of the individual and from that of the geographically delimited agglomeration of peoples or groups enjoying a common system of leadership which we call the 'State'. The Indan 'State's' special feature is the peaceful, or perhaps mostly peaceful, co-existence of social groups of various historical provenances which manually adhere in a geographical, economic and political sense, without ever assimilating to each other in socia terms, in ways of thinking, or even in language. Modern Indian law will determine certain rules, especially in relation to the regime of the family, upon the basis of hwo the loin-cloth is tied, or how the turban is worn, for this may identify the litigants as members of a regional group, and therefore as participants in it traditional law, though their ancestors left the region three or four centuries earlier. The use of the word 'State' above must not mislead us. There was no such thing as a conflict between the individual and the State, atleast before foreign governements became established, just as there was no concept of state 'sovereignty' or of any church-and-state dichotomy.

Modem Indian 'secularism'has an admittedly peculiar feature . It requires the state to make a fair distribution of attention amongst all.religions. These blessed aspects of India's famed tolerance (Indian kings to rarely persecuted religious groups that the exceptions prove the rule) at once struck Portuguese and other European visitors to the West Coast of India in the sixteenth century, and the impression made upon them in this and other ways gave rise, at one remove, to the basic constitution of Thomas More's Utopia. There is little about modern lndia that strikes one at once as Utopian . but the insistence upon the inculcation of norms, and the absense of bigotry and institutionalized exploitation of human or natural resources, are two very different features which link the realities of India and her tradition with the essence of all Utopians.

56 Which of the following is a special feature of the Indian state ?

(A) peaceful co-existence of people under a common system of leadership
(B) peaceful co-existence of social groups of different historical provenances attached to each other in a geographical, economical and political sense
(C) Social integration of all groups
(D) Cultural assimilation of all social groups

57. The author uses the word 'State' to highlight

(A) Antagonistic relationship between the state and the individual throughout the period of history.
(B) Absence of conflict between the state and the individuals upto a point in time.
(C) The concept of state sovereignty
(D) Dependence of religion

58. Which one is the peculiar feature of modern lndian 'secularism'?

(A) No discrimination on religious considerations
(B) Total indifference to religion
(C) No space for social identity
(D) Disregard for social law

59. The basic construction of Thomas More's Utopia was inspired by

(A) Indian tradition of religious tolerance
(B) Persecution of religious groups by Indian rulers
(C) Social inequality in India
(D) European perception of Indian State

60. What is the striking feature of modern India ?

(A) A replica of Utopian State
(B) Uniform Laws
(C) Adherance to traditional values
(D) Absense of Bigotry

: Answers Key :

1. (D) 2. (D) 3. (D) 4. (C) 5. (C) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (C) 10. (A)
11. (C) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (C) 16. (C) 17. (B) 18. (C) 19. (D) 20. (D)
21. (A) 22. (C) 23. (A) 24. (D) 25. (C) 26. (B) 27. (D) 28. (C) 29. (D) 30. (D)
31. (A) 32. (A) 33. (A) 34. (C) 35. (A) 36. (C) 37. (A) 38. (B) 39. (C) 40. (A)
41. (A) 42. (B) 43. (C) 44. (A) 45. (C) 46. (C) 47. (A) 48. (A) 49. (C) 50. (D)
51. (A) 52. (D) 53. (B) 54. (C) 55. (B) 56. (B) 57. (A) 58. (A) 59. (A) 60. (D)

<<Go Back To Main Page